Vem startar Sverigekoden?

Häromdagen skrev Jacob Lapidus om svenska myndigheters relation till öppen data. Vad kan och bör svenska myndigheter använda sin information/kunskap/data till, och vad kan och bör de tillåta andra att göra?

Ett svar på frågan kanske kan hittas hos det stora landet i väst. Code for America heter ett oerhört intressant projekt som startats av ett gäng teknikpionjärer med ”alfa-geeken” (som han själv kallar sig) Tim O’Reilly i spetsen.

Kort beskrivet går projektet ut på att skapa digitala tjänster som löser samhällsproblem. Detta gör man genom att föra samman städer, stater eller myndigheter som har ett specifikt kommunikationsbehov med kodknackarsugna talanger som är beredda att hjälpa till med en kreativ lösning – och att framställa den i en digital tjänst.

Det kan exempelvis handla om applikationer för att öka transparensen i kongressen genom att i realtid följa omröstningar och nyheter. Webbtjänster där medborgare kan anmäla trasiga gatlyktor eller gropar i gatan. Iphone-appar för att göra det lättare att hitta närmaste återvinningsstation. Ett projekt i Philadelphia hjälper invånarna att hålla koll på och ge feedback på förslag som läggs i stadshuset.

Några idéer är fantastiska, några halvbra, några halvdåliga. Några har vi svenska (bättre?) motsvarigheter på.

Än så länge är det inte de enskilda små applikationer och tjänsterna som är det mest intressanta. Det som gör Code of America värt att fortsätta följa är att det är det största enskilda projektet som drivs när det gäller att med hjälp av digitala tjänster öka transparensen och samarbetet mellan medborgare och myndigheter. Nu undrar vi bara: när kommer den svenska kopian? Vem starta Sverigekoden?

Detta inlägg publicerades i Öppen data, Från utlandet, Offentlig kommunikation, Sociala medier och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem startar Sverigekoden?

  1. Jacob Lapidus skriver:

    http://WWW.Codemocracy.se är ett svenskt initiativ som gick av stapeln för några veckor sedan. Som jag förstod det dock främst med representanter från utvecklar-sidan

    • Oskar Kalmaru skriver:

      Aha, det hade jag missat.

      Att det mest är utvecklare inblandat är ju rätt naturligt inledningsvis. Hoppas bara att det kan bli något mer långvarigt än ”bara” ett ”hackathon”.

Lämna en kommentar