Den stora förloraren är tittaren

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke blev i förra veckan kritiserad för att ha duckat för flera frågor och avfärdat dem som ”hypotetiska” under en intervju i Sveriges Radio (SR 24/10 2014). Kritiken fick mig att minnas en studie genomförd av Henrik Rosenqvist, docent i nordiska språk vid Göteborgs Universitet, där han analyserar åtta direktsända intervjuer med politiker och experter i nyhetsprogrammet Aktuellt för att ta reda på om politiker blir särbehandlade i intervjusituationer.

Resultatet visar att så är fallet, även om det till stor del är deras eget fel. Politikerna får fler ”ja-eller-nej frågor” ställda mot sig, vilket begränsar deras frihet i intervjuerna. Man kan tycka att det är orättvist då verkligheten sällan är så enkel som ja eller nej. Men studien visar även att vid tillfällen då politikerna gavs utrymme till att ge ett mer utvecklat svar så svarade de bara på frågan i 37 procent av fallen. Alltså var det svårt att i 63 procent av dessa frågor tolka vilken åsikt som politikerna faktiskt har. Samtidigt visar studien att politiker får avsevärt mindre tid för att svara på en fråga än vad experter fick.

Vad som är orsak och verkan i dessa fall är svårt att sia om. Intervjuaren och politikerna i studien har olika intressen och motarbetar inte sällan varandra. Båda parter befinner sig därmed i en knepig situation. Den slutliga förloraren blir förstås tittaren.

Å ena sidan kan man alltså, i Bah Kuhnkes försvar, argumentera för att ett svar utan ett faktiskt svar på frågor är normalt, nästintill förväntat. Å andra sidan – att inte svara alls och avfärda dem som ”hypotetiska” är, bevisligen, ingen hit.

/Jacob Lindberg

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s