Vänskapen som samhällsförbättrande medel

Härom veckan läste jag en kolumn av David Brooks (DN 29/9 2014) där han argumenterar för att samhället borde värna om vänskap. Förutom att referera till vänskapens högaktade ställning hos klassiska författare som Aristoteles, Cicero och Montagne pekar Brooks på alla positiva effekter som vänskap för med sig; du får bättre omdöme, tar fram dina bättre sidor och vill leva upp till dina vänners aktning. Brooks argumenterar dessutom för att det som får människor att må bra i sociala relationer också är bra för samhället och att vi därför borde inrätta fler ställen som stimulerar vänskap.

Även om vissa hävdar motsatsen tror jag att det nog aldrig har varit så lätt att stimulera och underhålla sina sociala relationer som det är idag. Tack vare trådlösa kommunikationsmedel och sociala nätverk är det enkelt, billigt och ofta roligt att höra av sig och träffa gamla eller nya vänner.

Ta till exempel en titt på dessa tre appar som på kort tid hittat vägen till mitt hjärta:

Skärmavbild 2014-10-15 kl. 15.51.22Genom appen (och hemsidan) Meetup kan du var som helst i världen söka och finna människor som delar dina intressen. Vill du ses över ett parti schack eller hitta någon som vill följa med ut på en golfrunda, kan du hitta likasinnade genom att knappa in var du befinner dig och kring vilken aktivitet du önskar hitta andra intresserade att umgås med.

Buddy Check är en mobilapplikation som hjälper dig att hålla reda på var dina vänner är och hur de mår under en utekväll. Appen är utformad som ett sällskapsspel där du under kvällen får i uppdrag att vid olika tillfällen samla poäng genom att hitta dina vänner och stöta ihop era mobiltelefoner mot varandra.

Skärmavbild 2014-10-15 kl. 15.55.54

En annan gammal goding är Postens Riktiga vykortapp som gör det möjligt att skicka egna bilder som riktiga vykort direkt från mobilen. Aldrig har det varit smidigare att skicka en hälsning till farmor och farfar från semestern eller att få iväg julkorten som nu.

Dessa appars budskap är tydligt och enkelt: Delad glädje är dubbel glädje!

Kanske kan den här typen av stimulans för vänskap mellan människor också vara ett samhällsförbättrande medel genom att göra avstånden mellan människor lite kortare.

De för också med sig en del av de effekter som Brooks menar att vänskap ger. Förutom att vi kan använda appar tillsammans med vänner som sällskapsspel eller mötesplatser, så kan vi med sociala medier och digitala kommunikationsmedel lyfta våra bättre sidor i instagrambilder, få våra vänners gillande, bekräftelse eller tuggmotstånd för våra omdömen i öppna kommentarsfält.

Dessutom tror jag att våra sociala relationer och vår vilja att värna om våra vänner kommer vara utgångspunkten för flera lyckade kampanjer och spännande kommunikationsprojekt framöver. Det är en utveckling jag ser fram emot att följa!

/Sara Farhoudi

Annonser
Det här inlägget postades i Digitalt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s