På exkursion i din organisation

Härmed uppmanas alla kommunikatörer, i synnerhet  du som har äran att arbeta med internkommunikation, att ge dig ut på en exkursion i det du trodde var det kända landet – din egen organisation. Så här gör du:

Vik en timma eller tvåSports-Trekking-icon. Ta på dig ett par sköna skor som du kan hålla dig i rörelse med ett tag. Bonus om de är ganska tysta till sin natur så du kan röra dig relativt obemärkt. Packa en rygga. Stoppa ner en bok (något av Jesper Falkheimer brukar fungera väl), en lupp, ett stetoskop och en burk med ett ordentligt lock i densamma.

Gå rakt ut i organisationen. Rör dig stilla i korridorer, i lunchrum, i receptionen, i gymmet och andra bra platser som du kan komma på. Vad ser du? Vad hör du? Ta fram din lupp och ditt stetoskop. Hur är ljudnivån? Hör du skratt? Ser personerna du möter dig i ögonen och säger ”hej, kan jag hjälpa dig?” när du drar fram med dina sköna skor och din rygga? Hur är väggar och delade miljöer utformade och smyckade? Ligger det några utskrifter på fikaborden? Vad säger dessa?  Försök att bjuda in dig på ett möte som åhörare. Hur inleds mötet? Hur aktiva är deltagarna? Vad använder de för ord och uttryck? Vem leder mötet? På vilket sätt leds mötet? Presentationsstöd eller presentationsdöd? Hur avslutas mötet? Sammanfattas det? Med jämna mellanrum så bläddrar du i den bok som du packade ner i din ryggsäck. Finns det modeller och dokumenterade erfarenheter som beskriver det du just nu bevittnar?

Öppna din burk. Proppa den full av alla dina intryck och kanske nyvunna erfarenheter. Sätt på locket ordentligt för innehållet är guld värt. Gå stolt och målinriktat tillbaka till din plats. Packa upp väskan. Kom ihåg var du lägger sakerna för du kommer snart vilja använda dem  igen.

Ta fram din kommunikationsstrategi och kommunikationsplan. Placera dem uppslagna på ditt skrivbord. Öppna locket. Försiktigt. Som sagt innehållet är guld värt. Häll ut guldet på dina dokument som ligger på skrivbordet. Titta, jämför och relatera. Visst var det värt besväret!?

/Matthias Samuelsson

Annonser
Bild | Det här inlägget postades i Internkommunikation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s