Gruppterapi till frukost hos Gullers Grupp

I måndags morse höll Gullers Grupp ett frukostseminarium under rubriken ”Vann bäst kampanj valet? Valrörelsen ur kommunikatörens ögon”. Ett ämne som i planeringsstadiet kändes klockrent, men som i går morse kändes skämmigt flåshurtigt. Vad var det för vits med att prata hashtags, medielogik och partiledareffekter när det vi egentligen behövde var en terapeut? Den kalldusch som söndagens valresultat innebar för de flesta verkade på seminariemorgonen skapa ett kollektivt behov av att ventilera känslor i storgrupp på ett sätt som jag inte har känt sedan Utøya.

Av det mina kollegor Lennart och Olof sade på temat Sverigedemokraterna var det främst två saker jag kommer ha med mig framåt:

1. Många av våra europeiska grannländer har dragits med populistiska/främlingsfientliga partier i storleksordningen 10-20 procent i årtionden. Samtidigt hade Ny Demokrati i Sverige på 90-talet uppemot ett 12-procentigt opinionsstöd när de var som störst. En möjlig slutsats är därför att det skulle kunna finnas en väljargrupp om cirka 15 procent som är kroniskt främlings- och etablissemangskritiska, och att vi i Sverige under de senaste decennierna enbart haft lycklig respit från det normalläget. Positivt i sammanhanget skulle i så fall vara att Sverigedemokraterna i alla fall inte kommer att bli större i kommande val.

2. Mycket pekar på att Sverigedemokraternas roll i riksdagen – trots drygt fördubblat väljarstöd – inte behöver förändras så mycket under kommande mandatperiod. Detta då det relativa maktförhållandet mellan blocken är oförändrat, även om vänsterpartierna och allianspartierna nu bytt plats storleksmässigt. Troligtvis kommer vi att få en minoritetsregering i koalition. Och på samma sätt som det har fungerat mandatperioden som varit, kommer det kunna fortsätta framöver – givet att kommande regering fortsätter att isolera Sverigedemokraterna i migrations- och integrationsfrågor så som hittills gjorts. Att Sverigedemokraterna växt så markant kommer att ge effekt på många plan, men när det gäller riksdagsarbetet skulle status quo kunna råda. Vilket i sammanhanget känns något lättande.

Jag hoppas innerligt att dessa båda teser visar sig stämma.

Trots den politiska baksmälla såväl föreläsare som publik verkat ha vaknat med, kom seminariet ändå till slut att handla om just det som det var tänkt att handla om: den politiska kommunikationen. Kunde vi som kommunikatörer se förklaringar till valresultatet i valrörelsen som varit? Insikterna från valrörelsen var många och spände över såväl statsvetarens, partirävens och kampanjmakarens perspektiv – allt i ett givande utbyte med publiken. Alltså precis så stimulerande som ett frukostseminarium hos Gullers Grupp ska vara.

Men du som bloggläsare då? Missade du måndagens seminarium, men känner ändå att du och din organisation behöver ledsagning för att kunna förstå och framgångsrikt navigera i det nya politiska och kommunikativa landskapet? Förståeligt – många sanningar har ställts på ända. Vare sig det handlar om att hålla föredrag, göra analys eller sätta upp en handlingsplan för påverkansarbete hjälper vi på Gullers Grupp gärna till. Det finns två sätt att få någon annan att göra som man vill: Med våld (järnrör) eller med kommunikation. Vi på Gullers Grupp tror på det senare. Hoppas vi hörs!

/ Cecilia Wemming

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Frukostseminarium, Valet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s