Hur länge håller Almedalen?

Det som började med att Olof Palme ställde sig på ett flak i Visby och pratade om demokrati på sin semester har nu övergått till att vara Sveriges största politiska event. Många trodde för fyra år sedan att Almedalsveckan skulle lugna sig efter det senaste valåret – men tvärtom. Organisationer, företag, politiker och journalister vallfärdar till Visby och många av dem utan att ha direkta uppdrag.

Den största charmen med Almedalsveckan har varit enkelheten och närheten till debatt och samtal. Att på gatan kunna stanna och prata med den personen som du har så många frågor till. Min sambo berättade att han efter ett seminarium stått och pratat en bra stund med överbefälhavare Sverker Göransson om våra kommande utlandsinsatser. En av mina bästa vänner har dagligen kunnat fråga Gudrun Schyman om hennes tidigare utspel.

Frågan är hur länge Almedalsveckan i sin nuvarande form kommer att hålla. Än så länge kan politiker röra sig hyfsat fritt, bara de har en svans av Säpo-vakter efter sig. Än så länge har de ideella organisationerna möjlighet att ta sig dit. Men priserna på boende, lokaler och tjänster går stadigt upp och jag undrar hur länge Almedalsveckan kommer vara tillgängligt för alla som vill synas.

Förhoppningsvis har politikerveckan nått någon slags kulm och kanske lugnar ner sig innan nästa val. (Ja, jag vet att samma ord skrevs vid förra valet). För det är viktigt att Almedalen får förbli ett forum för samhällspolitisk debatt, som kan vara startskottet för det kommande verksamhetsårets aktiviteter.

/Rebecka Berntsson Eskilstorp

Annonser
Det här inlägget postades i Almedalen, Demokrati och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s