S och M:s valgeneraler om vad som avgör valet

gullers_garden_mingel_640x829 I tisdag anordnade Gullers Grupp ett samtal i S:t Clemens ruin i Visby, där Socialdemokraternas valledare Jan Larsson och Moderaternas kommunikations- och analyschef Per Nilsson inför en krets av särskilt inbjudna samtalade om vad som kommer att avgöra valet.

Det blev en intressant diskussion kring hur dessa två partier bland annat hanterar det ökade väljarstödet för de mindre partierna och vilka lärdomar som kan dras från Europaparlamentsvalet till slutspurten i valrörelsen. En aspekt som lyftes i detta sammanhang var behovet av att balansera fokus på ansvarstagande och regeringsduglighet med att samtidigt hantera väljarnas ökade efterfrågan på drömmar och visioner inom politiken.

På frågan hur de håller modet uppe internt när det är motigt i opinionen svarade Jan Larsson att en av största utmaningarna för Socialdemokraterna är att hålla ångan uppe i sitt kampanjarbete. Valet är långt ifrån avgjort och det kommer att handla om små marginaler mellan blocken, särskilt med tanke på Sverigedemokraterna. Per Nilsson lyfte fram hur Moderaterna gjort en resa från att vara ett parti med ett väljarstöd på runt 15 procent till att i dag vara det största partiet inom Alliansen.

Det diskuterades även kring vilket utrymme man skapar för handlingsfrihet under valrörelsen när man spikar valstrategin. Per Nilsson gjorde i detta sammanhang en parallell till segling: Man vet vart man ska men ibland behöver man kryssa för att nå dit.

/Markus Förberg

Annonser
Bild | Det här inlägget postades i Almedalen, Demokrati och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s