Det glömda valet

Söker man på nätet efter ”det glömda valet” dyker det upp flera alternativ. Kyrkofullmäktigevalet kommer ofta upp. Europavalet finns också med, om än inte så mycket nuförtiden. Och så kommer landstingsvalet, med all rätt.

”Valet som glömdes bort” heter en rapport om landstingsvalet i Stockholm 1985 (Österman & Bernow 1986). Intervjuerna visade att bara ett minoritet hade reda på vad partierna stod för i landstingspolitiken. Forskarna drog en bister slutsats: ” Om väljaren skall vara i stånd att göra ett rationellt val utifrån sina preferenser i sakfrågor och utifrån en rimlig bedömning av hur makten utövats under mandatperioden så tycks förutsättningarna för ett sådant beteende i landstingsvalet vara tämligen bräckliga.”

Tämligen bräckliga verkar förutsättningarna har förblivit. Statsvetaren Anders Lidström har undersökt de norrländska landstingsvalen 2010: ”Det är tydligt att landstingspolitiken hamnar i skymundan i förhållande till de andra två valen och skulle därför kunna betraktas som ett andra rangens val. Sannlikt sker mindre av självständig åsiktsbildning och ansvarsutkrävande i anslutning till landstingsvalen än vad som är fallet när det gäller riksdags- och kommunalval.”

Jag har gått igenom tillgängliga undersökningar om de svenska landstingsvalen. Slutsatserna pekar i samma riktning. Landstingsvalet är fortfarande det glömda valet.

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Landstingen, Valet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det glömda valet

  1. Ping: Sista #blogg100-inlägget | Samhällsaktörsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s