Idéskrift om hälsosamt åldrande minskar oro inför framtiden

Jag håller ett rykande färskt exemplar av idéskriften Ett hälsosamt åldrande, en skrift om den svenska vård- och äldreomsorgen i min hand. Det är Gullers Grupp som har gjort den på uppdrag av Takeda, och jag är både redaktör och skribent för den så syftet med denna blogg är inte på något sätt att höja den till skyarna.

Däremot vill jag berätta om innehållet. För det har varit en väldigt rolig och givande arbetsprocess att ta fram denna skrift och fördjupa mig i detta viktiga ämne.

Roligt också därför att jag blir hoppfull inför ålderdomen, för att andra bilder än de vi läser i tidningen framträder. För det finns många godbitar.

Ta Ung Omsorg till exempel. Två unga killar som inser att det sitter många ensamma äldre på boenden som aldrig får besök av sina barnbarn, samtidigt som skolelever behöver komma ut i arbetslivet och få en positiv bild av vårdyrket. Så grundar de Ung Omsorg som förenar just dessa behov, och givande möten mellan generationerna uppstår. Eller Vigs Ängar som vunnit många priser för sitt genomtänkta och livsbejakande äldreboende.

Skriften summerar de fem år som Takeda under Almedalsveckan bjudit in nyckelpersoner inom svensk hälso- och sjukvård för att under några kvällstimmar diskutera och behandla relevanta frågeställningar inom äldreomsorgen och äldrevården. Där delar också barn- och äldreomsorgsminister Maria Larsson ut det stora Äldreomsorgspriset. I år blir det för sjätte gången. Pristagare är utöver redan nämnda Ung Omsorg och Vigs Ängar, välfärdsdebattören Åsa Moberg, Maj Rom i spetsen för SKL och den största vårdsatsning som hittills gjorts ”Bättre liv för sjuka äldre” samt författaren Sara Beischer för hennes bok ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Alla eldsjälar som gjort något av betydelse för de äldre. Det ska bli spännande att se vem som vinner priset i år!

Barn- och äldreomsorgsminister Maria Larsson intervjuas i skriften. Bland annat säger hon att regeringen vill ha ett bättre hälsofrämjande arbete kring äldre. Maria säger: ”Vi vill förenkla biståndsbedömningen som upplevs svår av många äldre och vi vill ta tillvara på innovation och teknik inom omsorgen. Om allt detta arbetar en utredning som ska vara klar 2015. Från kristdemokraterna har vi dessutom en rad förslag som rätt att välja hemtjänst i alla kommuner, en satsning på bättre äldremat, förbättrat anhörigstöd, geriatriska centrum och mycket annat.” Alliansen kommer att presentera ett gemensamt valmanifest kring äldrefrågor innan valet.

Detta manifest kan förhoppningsvis komma att ge våra äldre en än mer angenäm tillvaro.

/Petra Zillén

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Almedalen, Värderingar, Vård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s