Kommunikation, köfte och könsroller

I helgen besökte jag Istanbul för lite skön semester. En fantastisk stad som jag kan rekommendera alla att besöka. Historia möter modernitet i en intressant mix.

Och som vanligt på semester är det svårt att helt släppa jobbglasögonen för den samhällsintresserade.

Globaliseringen har lett till att mycket av kommunikation jag såg i Istanbul är precis som hemma och i övriga västvärlden. Generisk reklam med samma bilder, nu med en rubrik på turkiska.

Men stundtals lyser skillnaden i syn på könsroller fram. Ett exempel är flygbolaget Pegasus ”on flight magazine” där barnen kan få gosedjur i present. Pilot till pojken och flygvärdinna till flickan.

nalle

Samma sak gäller deras säkerhetsfilm. Barn porträtterar olika stereotypa resenärer på ett roligt och bra sätt. Och självklart tittar alla mer noggrant på gulliga barn och kanske tar till sig budskapen bättre.

Men det fanns ännu ett exempel på könsroller som inte är helt uppdaterade. Piloten var ännu en gång en ”tuff” pojke med solglasögon och rolig, explosiv mimik. Flygvärdinnan var den ”söta” flickan som vänt och mjuk värnade om resenärernas säkerhet.

Som en parallell är det intressant att se hur Toys R Us gör sin leksakskatalog könsneutral. Både pojkar och flickar kan ju faktiskt leka med samma leksaker.

Ska vi uppnå ett jämställt samhälle är det viktigt att börja med vad vi bygger in för egenskaper i att vara flicka respektive pojke. Könsroller är något vi kollektivt skapar och vidmakthåller varje dag. Det är därför också något som vi tillsammans kan förändra. Här spelar kommunikationen en viktig roll.

/Johan Larsson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Från utlandet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s