Al Weiwei i Berlin

Världsmästare i politisk kommunikation just nu måste vara Al Weiwei. En enda konstnär förmår att desarmera den kinesiska regimens censur och propaganda. Den pågående utställningen i Berlin gestaltar bevismaterial, ”Evidence”.

Regimen spärrar in Al Weiwei i en isoleringscell under 81 dagar. I Berlin bygger han upp en exakt kopia (med titeln ”81”), komplett med övervakningskameror. Högst fem besökare får gå in samtidigt. De utanförstående kan observera varje steg och rörelse.

Myndigheterna river ner hans ateljébyggnad. Av rivningsmaterialet formar han ett monument med den ironiska titeln ”Souvenir from Shanghai”.

Beslagtagna datorer och diktafoner lämnas så småningom tillbaka och blir en prydligt arrangerad installation som fyller ett helt rum.

Inför partikongressen 2012 beordrade den paranoiska regimen taxibilarna i Peking att avlägsna alla fönstervevar så att passagerarna inte skulle kunna kasta ut flygblad. Al Weiwei kontrar med att forma en vacker skulptur, en fönstervev i glas.

Starkaste intrycket gör en serie verk efter den svåra jordbävningen i Sichuan 2008. Al Weiwei och hans medarbetare har försökt att bistå den drabbade befolkningen och att avslöja myndigheternas mörkläggning. Att så många som 5 000 skolelever omkom beror på korruption och byggfusk med dålig betong och felkonstruerade skolbyggnader. Av byggnadsresterna lyckas Al Weiwei köpa en stor mängd armeringsjärn. De förvridna järnresterna blir till tecken för naturens kraft och kommunikationens makt.

alweiwei

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Från utlandet, Juridik, kommunikationseffekt, Konst, Kreativitet, Myndigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s