Europa vill inte integreras

Det är vanskligt att använda Europavalet i maj som prognosinstrument för riksdagsvalet i september. Moderaternas genomklappning kan mycket väl bero på brister i partiets Europakampanj. Att nya småpartier lyckas bra i ett EU-val är ingen garanti för succé när det kommer till spelet om den svenska regeringsmakten.

Desto tydligare är Europavalets budskap när det gäller EU. Försöket att presidentialisera unionen genom att ställa upp toppkandidater för de fem stora partigrupperna blev ett misslyckande. Väljarna röstar fortfarande nationellt och någon gränsöverskridande europeisk valrörelse kom aldrig igång.

De partier som hade störst framgång är de som vill bromsa den europeiska integrationen, återföra makt från Bryssel till den egna huvudstaden eller rent av få hemlandet att lämna unionen.

Den ekonomiska krisen och gnisslet i eurosamarbetet har tärt på den europeiska solidariteten. Med Lissabonfördraget fick EU ett regelverk som skulle underlätta fortsatt politisk integration i Europa. Men EU:s politiska ledarskap har varit svagt och några folkrörelser för fördjupat Europasamarbete har inte synts till.

Uppenbarligen vill Europa inte integreras, åtminstone inte i dessa tider.

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Från utlandet, Mätningar, Valet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s