Grundlagen håller inte måttet

Det är under all kritik att de utredningar som pågått sedan 1970-talet inte lyckats hitta en teknikoberoende yttrandefrihetsrättslig grundlag, skriver advokaten Dag Wetterberg i Medievärlden.

Han har helt rätt och jag har självt förgäves försökt bilda opinion för att skaffa en framtidsduglig grundlagstiftning.

Det faktum att vi har en gammal hedervärd tryckfrihetsförordning från 1766 är en lycka men också ett problem. TF gäller alltjämt för ”tryckpress”, även om lagen efter hand har kompletterats med stenciler, fotokopiering och lite annat. För radio, teve, film och en del andra medier tillkom för ett par årtionden en separat grundlag, Yttrandefrihetsgrundlagen.

Med den snabba teknikutvecklingen inom medier och kommunikation är det föga djärvt att gissa att vi kommer att få allt större problem med en teknikberoende grundlag.

Problemet är att en hel del redan ramlar mellan stolarna. Advokaten Wetterberg illustrerar med att böcker som framställts i en tryckpress har särskilt grundlagsskydd men inte böcker via print-on-demand.

Eller anta att jag visar upp ett kopierat papper med en förolämpning och mina utgivaruppgifter antecknade nedtill. Domstolen säger: tryck skrift, särskild process, frikänd. Anta nu att jag inte visar upp kopian utan exakt samma skrift i original. Domstolen säger: inte tryckt skrift, vanligt brottmål, fängelse.

Eller för att generalisera. Den som inte har råd till annat än att själv skriva och rita sina skyltar och papper får fängelse. Den som har resurser och skyddas av etablerade medier blir frikänd. Vår grundlag är en klasslagstiftning.

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Digitalt, Förändringsarbete, Juridik, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s