Bostad för debatt 

När  hyresrätterna säljs ut och bostadspriserna  tokrusar (250 procent på 25 år enligt en undersökning av Riksbanken som presenteras idag)  kan man undra över Göran Persons gamla sanning om att den som är satt i skuld inte är fri.

För det är nog en gammal sanning. I en modern värld gäller snarare en ny variant av den äldre sanningen-  arvssynden. Den som har skulder till bostad är fri. Och till viss del gäller till och med att ju större desto friare. Något förvirrande och något som kommer diskuteras livlig i Almedalen i sommar, detta om hur fler ska få råd att bo.

Alla ska ha rätt till en bra bostad efter behov var det ursprungligen,  men det är nog mer tveksamt i dag, eller ? I alla fall är det rätt få som kan ta sig till Almedalen, för där är bostadsbristen total och utvecklingen av bopriserna under Almedalsveckan mer brutal än i centrala storstan.

Lyckligtvis är ganska många unga vuxna beredda att sova på luftmadrass i skolklassrum för att vara med i debatten. Så några av de se om faktiskt berörs kommer kanske att få ställa frågor till Attefall och Palm.  Och i detta kan vi se hur ”tak över huvudet garantin”  garantin kan utvecklas för att gälla fler.  Fast uppenbart är att skröpliga, äldre, inte har någon lust att bo på madrass på golvet.

Så det är hög tid att flytta över bostadsdebatten till fastlandet. Frågan är vem som är först med att skapa en permanent adress för den debatten; politiker, byggbolag, bank eller hyresgästförening? Kanske att man kan tänka sig i samverkan- som ju sägs vara lösningen på krisen?

/Henrik Mannerstråle

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Mätningar, Valet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s