Europas svaga hjärta

Det händer inte varje dag: en ny bokserie i aktuella samhällsfrågor. Dialogos Express är namnet och premiären är mycket välvald. Europaspecialisten och DN:s nuvarande Brysselkorre Annika Ström-Melin har skrivit en essä som kopplar ihop den historiska Europakongressen i Haag 1948 med den halvauktoritära regeringen i dagens Budapest. ”Europas svaga hjärta” är titeln.

Genom sina ingående källstudier lyckas hon vända perspektivet på EU:s historia. Det vanliga är att börja med kol- och stålunionen och möjligen lamentera över att projektet började med industri och handel och att demokrati och de mjuka frågorna kom in först som jästen efter degen.

Men Annika Ström-Melin går tillbaka ett par år i tiden, till alldeles efter andra världskrigets slut. Det var i Haag 1948 som drömmarna om ett fritt och fredligt Europa började förverkligas. Kompromissen mellan federalister och unionister lade grunden till det som blev en politisk union.

Det är drömmen om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter som utgör fröet till EU. Och det är därför det finns anledning till oro när pressfrihet och medborgerliga rättigheter inte sitter säkrare i EU:s egna medlemsländer.

Annika Ström-Melin går klokt och försiktigt igenom vad som bör göras och vad som realistiskt sett kan göras. Det gäller på olika sätt att stärka demokratin i medlemsstaterna.

Europas mångfald är kontintentens styrka men kan också bli dess förbannelse, skriver Annika Ström-Melin mot slutet. ”Att det därför krävs tolerans och respekt för de skilda traditionerna – men också något som håller ihop. Att människans frihet och rätt måste skyddas.”

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Från utlandet, Juridik, Valet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s