Demokrati genom sex och våld?

Den danska filmen för att få unga danskar att rösta i det kommande EU-valet har stoppats. Folketingets talman sa först ja, men har nu backat från sitt beslut, enligt medierna.

Anledningen till att filmen stoppades var att innehållet uppfattades som provocerande, med inslag av våld och sex. Och även om det görs med mycket humor så är grabbigheten i filmen överväldigande. För er som inte sett filmen kan ni göra det här (missa inte sluttexterna):

Var det då ett riktigt beslut att stoppa filmen? Och var det en bra film som gav de önskade effekterna? Det tål att diskuteras – och kommer säkert att göra det också.

Att filmen kommer att få många visningar är odiskutabelt – det har den redan fått – och inte bara i Danmark och närliggande länder. Men visningar gör ju inte mycket skillnad, även om det säger mycket om filmens kvalitet och attraktivitet.

Kommer den att leda till att unga får större lust att gå iväg och rösta? Knappast. Det är inte troligt att man känner sig mer motiverad att rösta i EU-valet efter att ha sett filmen. Även om hoten om vad som kan hända om man avstår är hyggligt tydliga…

Men – den kan höja kunskapen om att det ÄR ett val den 25:e maj – och om man inte visste det så kan ju filmen bidra till fler röstande. Och kanske var det det som var målet? Att öka kunskapen om att det är ett val – i så fall kommer filmen att bli en success story – stoppad eller inte.

Var det då rätt att stoppa filmen? Egentligen är ju beslutet meningslöst, eftersom filmen ändå inte stoppas. Men frågan är om det danska Folketinget kunnat göra något annat?

Som samhällets demokratiska nav är det svårt att hålla fast vid en film som alltför kraftfullt bryter både mot den ”myndighetsmässiga” normen och mot de normer som man som Folketing säger sig stå för. Även om den skapar just de effekter man vill!

Läs även mer på Dagens Media.

/Annika Sjöberg

Annonser
Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s