Om näthat och rätten att bli förlåten

Måste reflektera en stund kring Petter Northug. Eller rättare sagt hans egen kommunikation och omvärldens reaktioner efter haveriet helgen som var.

Ja, han har begått sitt livs hittills största misstag. Ja, det var extremt omdömeslöst och han förtjänar hård kritik. Ja, han ska omfattas av samma påföljder som alla andra i samma situation.

Men detta flagranta misstag rättfärdigar inte den vägg av förakt som de sociala medierna i både Norge och Sverige nu fylls av. Människor spyr ut sitt hat utan några som helst spärrar och skadeglädjen är gränslös. Hans hemmaklubb bytte i måndags namn på sin stolthet Petter Northug Skidstadion och han stängs av från att instruera – och därmed inspirera – skidungdomar.

Som offentlig person heter det att man måste ”tåla en del” men detta kompakta förakt ska ingen behöva utsättas för, oavsett position. Han har gjort en oförlåtlig handling och gjort många besvikna men måste kunna bli förlåten. Som människa.

Petter Northug (läs hans pr-rådgivare) gjorde alla rätt när han i söndags kväll gick ut med ett lågmält pressmeddelande med alla de rätta ingredienserna. Dagen efter gjorde han en exklusiv intervju med Norges största kvällstidning VG, där han var djupt ångerfull och visade sidor som vi tidigare inte sett av Norges motsvarighet till Den Långe (dvs Zlatan för er som har annat för er än att idrottsnörda).

Northug har mött alla med rak rygg. Han är beredd att ta sitt straff. Men kommunikationsmässigt är bara halva jobbet gjort: hans officiella sajt har inte ett ord om händelsen, istället trumpetar man glatt om sponsorträffar och hans Faceboooksida är senast uppdaterad den 30 april, då med ett annat sponsorevent.

Möjligen hade näthatet gått att få ner från orkan till stormstyrka om hans team hade mött människors besvikelse och vrede på nätet? Eller åtminstone gett dem samma, vill jag tro, uppriktiga information som man gav till media.

Petter Northug har gett alla oss med stort skidhjärta många fantastiska stunder och är den profil och pr-maskin som den i övrigt ganska bleka längdsporten behöver. Den kommande vinterns längd-VM i Falun blir en lysande stjärna fattigare om inte Petter Northug finns på startlinjen.

Så hatten av för huvudsponsorn som vill och vågar stå kvar vid hans sida, och för Norges Skiforbund som öppet visat sitt stöd för människan Petter. Hoppas dessas och andras stöd kan ge honom kraft och mod att se förbi näthatet, att växa som människa och ge sig själv de bästa skidåren. För jag är övertygad om att han har dem kvar.

/Nina Nygaard

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, kommunikationseffekt, Kriskommunikation, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s