Bli påläst inför EU-valet

ep-valet2

Opinionsbildning handlar i grund och botten om att få människor att bry sig om att en förändring är möjlig. Allmänna val är i dag den främsta kanalen för allmänheten att visa vad de anser om rådande situation och vilken förändring de vill ha.

Igår damp det ner ett röstkort till EU-valet i mitt brevinkast. Det betyder att jag från och med nu och fram till den 25 maj kan gå och rösta om vem som ska få bli en av 20 ledamöter som får representera Sverige i Europaparlamentet. Röstkortet är en av många nycklar till att visa vilken förändring just jag vill se.

Men för många är det fortfarande inte självklart varför det är viktigt att rösta i EU-valet.

”Om jag ska rösta vill jag först att EU-politikerna ska berätta varför det är så viktigt”, sa Birgitta Ström i Gävleborg till Sveriges radio häromdagen.

Faktum är att Sverige borde skicka sina absolut skickligaste politiker till Europaparlamentet. Mer än hälften av alla beslut som berör oss här hemma i våra kommuner och landsting påverkas av de EU-lagar som har stiftats i Bryssel.

En röst i EU-valet är därför en chans att säga vad vi tycker om riktningen för alla dessa  beslut.

Röstkortet ligger redan hemma på köksbordet och du som har fått det kan gå och rösta redan idag.

Tycker du det är svårt att välja vem du ska rösta rekommenderar jag att du tar chansen att granska de politiker som bestämmer nere i Bryssel idag. Detta har möjliggjorts på den fantastiska sajten MyVote2014.eu.

För att ta reda på hur våra svenska europaparlamentariker lägger sina röster i parlamentet kan du gå in här och välja land, partigrupp och en fråga som du vill att EU-ska driva. Då kan du se vilka parlamentariker som röstat för respektive emot dina hjärtefrågor.

Denna sajt visar förstås inte hela bilden. Det är viktigt att inte glömma alla de förhandlingar och utskottsarbeten som bedrivs runt omkring själva röstförfarandena i parlamentet. Men det är ett ypperligt exempel på hur EU:s politik och parlamentariska system går att illustrera på ett pedagogiskt sätt för att göra det tydligare vad det är vi röstar för och emot. Förhoppningsvis kan det få en och annan ointresserad person att bli nyfiken på att veta mer och till slut vara med och påverka med sitt röstkort.

EP-valet

 

Bilden visar en tumme upp för de parlamentariker som röstar för att EU ska vidta åtgärder för att motverka homofobi.

/Sara Farhoudi

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Digitalt, kommunikationseffekt, Sociala medier, Valet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s