Demonstrerat i helgen? Inte det?

Det fanns en tid när 1 maj betydde demonstrationståg och tal på nästan varje torg, och då arbetarrörelsens dag betydde arbetsdag på många nyhetsredaktioner. Det var på den tiden då alla läste tidningen vid frukostbordet och där samtalet i fikarummet handlade om gårdagens tv-program.

Idag är 1maj- bevakningen betydligt minde omfattande, och inte ens partiledaren som har huvudrollen denna dag kan vara säker på stor uppslutning.

Vem ska berätta om de lokala politikernas löften och visioner när lokaljournalistiken får stryka på foten? Beslutet att lägga ner de lokala TV4-sändningarna har väckt oro bland alla som anser lokaljournalistiken behövs i ett demokratiskt samhälle. Ett annat besked som både väckt nyfikenhet och oro är mediekoncernen Mittmedias övergång från papper till digitalt. Inom sex år ska koncernens 19 tidningar i huvudsak finansieras via digitala intäkter.

Att medievärlden är mitt i ett systemskifte står klart inte minst när man läser om antropologen Katarina Graffman som undersökt mediernas betydelse för unga i Sverige och den svensktalande delen av Finland.

När hon bad unga finlandssvenskar nämna vilka medier de följer blev svaret Instagram, Facebook, WhatsApp, Netflix…

Media är ett ställe där man umgås med sina vänner. Och TV är detsamma som familjegemenskap, något man slötittar på tillsammans.

Några ställde till och med motfrågan:  ”Vad är medier?”

”De tidningshus som inte inser att mediekonsumtionen redan i dag ser helt annorlunda ut för yngre konsumenter än för de äldre kommer inte att överleva många decennier” konstaterar ledarskribenten Camilla Berggren på tidningen Vasabladet.

/Christina Lucas

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s