Toleransen ökar men intoleranta partier går fram

Statsvetaren Marie Demker har gått igenom tjugo års forskning om svenskarnas inställning till invandringen. Slutsatsen är tydlig. Främlingsfientligheten går tillbaka. En minskande andel tycker att vi bör ta emot färre flyktingar. Allt färre instämmer i påståenden som att det finns mycket utlänningar i Sverige. Fler och fler accepterar att en invandrare från andra delar av världen blir ingift i den egna familjen.

Marie Demker har flera förklaringar till varför Sverige blivit mer öppet och välkomnande. De flesta som kommit till Sverige har integrerats som arbetskraft. De politiska partierna har slutit upp bakom en generös invandringspolitik. Svensk nationalism betonar jämlikhet och rättvisa snarare än historia och kultur.

Men samtidigt ökar stödet för partier som vill stoppa eller minska invandringen. Främlingsfientliga partier förutspås öka i nästa månads Europaval. Enligt opinionsmätningarna kommer Sverigedemokraterna att vara representerade riksdagen även under nästa mandatperiod.

Hur går det ihop att intoleranta partier går fram samtidigt som toleransen ökar? Marie Demker hänvisar i första hand till medieklimatet och det politiska samtalet. Opinionsbildare och olika samhällsaktörer har därmed ett stort ansvar. Boken avslutas med en uppmaning till alla medborgare. Det är allas vårt ansvar att utveckla det politiska samtalet.

Marie Demker: Sverige åt svenskarna: motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige (2014).

/Olof Petersson

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, kommunikationseffekt, Mätningar, Valet, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s