Folk flyttar inte till storstäder

Urbaniseringen går snabbare än någonsin och i samband med en diskussion om detta, så hörde jag en professor säga att människor inte alls flyttar till städer!? Enligt denne person finns det en annan förklaring till den snabba urbaniseringen.

Google redovisade häromveckan att andelen medarbetare med en hög formell utbildning minskar i företaget. En utveckling, helt i linje med en annan professors uppfattning (Ola Bergström – Handelshögskolan i Göteborg), att det i rekryteringssammanhang finns en aspekt hos den sökande som utöver intellektuell förmåga blivit allt viktigare för att bli vald vid en anställning.

Är en verksamhet synlig och aktiv i samhällsdebatten ökar möjligheten att den uppfattas som en samhällsaktör och att verksamheten upplevs utveckla vårt samhälle. Vi på Gullers Grupp kan i våra undersökningar kring allmänhetens upplevelse av företags och myndigheters agerande som samhällsaktörer konstatera att förtroendet för de tjänster och produkter som dessa erbjuder stärks av ytterligare en faktor.

De flesta av er har säkert redan listat ut vilken gemensam faktor som ligger bakom orsaks- och verkansambanden i mina tre exempel, vilken faktor som leder till att vi människor påverkas och gör val som påverkar utvecklingen och tillväxten för enskilda individer och organisationer, men också för städer och regioner.

Folk flyttar inte till en storstad för att det är en storstad, utan för att man upplever att det finns vilja och ambition där. Man blir inte enbart vald för att man har en hög utbildning, man måste också visa att man vill något. Viljan och ambitionen att vara samhällsaktör är av avgörande betydelse för företag och myndigheters utveckling.

Framgångsfaktorn är vilja och ambition och förmåga att förmedla vilja och ambition!

/Ulf Dahlqvist

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Citybranding, Mätningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s