Det lilla i det stora är också stort

Häromdagen presenterades FN:s klimatrapport där man konstaterade att klimathotet blir allt mer akut och isarna smälter betydligt snabbare än man förutsåg för några år sedan. För att hindra en ödesdiger uppvärmning måste utsläppen minska drastiskt före 2020.

Den här typen av rapportering brukar framkalla två reaktioner. Vissa känner hopplösheten och stänger av, medan andra (något förre) ställer om sina liv totalt. Men utan att dra till med ”många bäckar små” så är det väl ändå mest logiskt att vi alla gör någon liten förändring?

Kanske räcker det med att byta ut något gott mot något annat gott? Maten vi äter står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. Och då handlar det främst inte var maten kommer ifrån utan hur den producerats. Att välja ekologiskt och dra ner på köttet gör störst skillnad. Ekologisk frukt orsakar bara hälften så stora utsläpp av växthusgaser som icke-ekologisk eftersom den odlas utan konstgödsel.

Kanske har ni en fruktkorg på jobbet? Gullers Grupp bytte i veckan ut den traditionella korgen mot en ekologisk. Om ni inte redan gjort det, hoppas vi att vi får er med oss!

fruktkorg

/Camilla Swahn

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Mätningar, trender, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s