Utvärdera med siffror

Ibland kan jag bli så trött när jag läser i tidningen om olika politiska förändringar som ska ”utvärderas”. Å ena sidan skriver en journalist om hur mycket bättre något har blivit i och med förändringen. Nästa dag skrivs en ledare som menar det motsatta. Kanske har den första rätt? Eller den andra, vad vet jag? Beroende på politisk färg känns det som att politiker alltid måste smutskasta motståndarnas förslag – oavsett vad. Argumenten är ofta känslobaserade och sällan baserade på fakta.

Därför blev jag glad när jag läste måndagens DN där man i en artikelserie faktiskt utvärderar alliansens politik under sina åtta år vid makten. En granskning där siffror går före känsloargument. En kolumn med positiva effekter av den genomförda politiken och en kolumn med negativa. Sammanhållet med en faktaruta som tydligt beskriver vilka åtgärder som genomförts. Gårdagens artikel behandlade skolan. Kommande artiklar i serien behandlar andra politiska områden som alliansen pekade ut som viktiga vid regeringsskiftet 2006 – skola, sjukvård, brott & straff, äldreomsorg, ekonomi samt miljö.

Artikeln kan läsas i sin helhet på DN.

Med siffror blir politiken mer begriplig. Läsaren lämnas att i högre utsträckning själv avgöra ifall politiken eller rätt eller inte. Framförallt tror jag att det lockar den som är inte är så insatt i politiken – som inte tycker det är intressant. Att öka den politiska medvetenheten hos människor är i allas intressen – oavsett var man står politiskt.

/Tobias Ahlqvist

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Mätningar, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s