Fyra appar som hjälper dig utveckla kreativa tankeprocesser

En av Walt Disneys animatörer lär ha sagt att det fanns tre olika sidor av den kände kreatören Walt: drömmaren, realisten och kritikern. Walt Disney själv värderade alla dessa tre sidor och ansåg dem viktiga i en kreativ process. Genom att införa tre olika fysiska arbetsrum för var och ett av dessa perspektiv konkretiserade Walt Disney den kreativa processen i sitt arbete. I varje rum skulle man fokusera på ett perspektiv i taget. I det första rummet fick man enbart drömma fritt och komma med idéer. I det andra rummet fick man diskutera hur realistiska idéerna är och ta fram kritiska perspektiv. I det tredje rummet prövades idéernas genomförbarhet. På detta sätt fick alla perspektiven sin tid och plats, utan att förhindra processens gilla gång.

Varför berättar jag det här? Jo, för att Walt Disneys modell för att skapa kreativa tankeprocesser visar att kreativitet är något man skapar. Det är just en modell för ett arbetssätt. Kreativitet är alltså inte något man föds med, det är något man skapar eller hämmar- ger eller tar av- tillsammans med andra.

Kreativt tänkande är en viktig del av arbetet som kommunikatör. Ibland kommer kreativa idéer med lätthet, andra gånger kan de sitta långt inne. Skulle du köra fast, någonstans där varken Disneys dröm-rum eller hjälpande kollegor syns till, kan du vända dig en smart telefon.

Nedan följer 3 tips på appar som kan vara till hjälp för att utveckla kreativa tankeprocesser.

1. Brainstormer är appen som ger dig mängder med inspirerande och användbara ord för att komma igång med ditt skrivande. Verktyget ger dig möjligheten att prova olika subjekt, stilar eller strukturer i ditt berättande för att inspirera skapandet av nya berättelser. Appen kan också vara ett sätt att ta sig ur eventuella problem med akut skrivkramp.  Kostar 15 kr i Appstore.

sara1


2. 
Evernote är en app som hjälper dig att skapa och hålla ordning på anteckningar, bra idéer och öka din produktivitet. Du kan anteckna, ta foton, söka text i bilder, spara kom ihåg-listor, spela in röstpåminnelser och annat. Appen hjälper dig fånga upp idéer som dyker upp i farten och kan sedan enkelt synkroniseras till andra enheter för att sedan utveckla dem tillsammans med andra. Finns att ladda ner gratis på Appstore/iOS. Sara2

3. 75 Tools for Creative Thinking är ett roligt digitalt kortspel som syftar till att ge dig inspirerande övningar till hur du kan gå tillväga i en kreativ tankeprocess. Övningarna är tänkta att hjälpa till att bryta ner processens olika delar och ge förslag på olika metoder för att förstå ett problem och hitta alternativa lösningar. Finns att ladda ner gratis på Appstore/iOS.
sara3

4. Brainsparker är ett inspirationsverktyg som också är utformat som ett kortspel, men en enklare variant. Genom att skaka telefonen får du upp en bild i kombination med en fråga, t.ex. ”Varför?”, eller ett tankeväckande citat som syftar till att sätta igång en kreativ tankeprocess.Appen kan användas för att väcka liv i ett sömnigt måndagsmöte med en oväntat intressant idé eller hjälpa till att hitta en kreativ lösning på ett eventuellt problem.

sara4

/Sara Farhoudi

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Digitalt, Kreativitet, trender. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s