p(k+i): Alla är kreativa!

Samlar man en grupp människor på valfri arbetsplats och ställer frågan om kreativitet är viktigt så svarar de flesta ja. Frågar man däremot om de tycker att de är kreativa får man ett helt annat svar. Majoriteten tycker inte att de är kreativa – men anser att det är en viktig del i deras jobb. Väldigt spännande om du frågar mig!

Många känner säkert redan till Fredrik Härén, men för dem som inte gör det så ska jag snabbt berätta vem han är. Han är en svensk författare och föreläsare, bosatt i Kina, som reser jorden runt och föreläser om kreativitet. Första gången han trollband mig var för några år sedan när han föreläste för oss på Hyper Island. Hans sätt att se på kreativitet och kunskap är riktigt spännande. Något som jag tycker alla ska ta till sig av.

Men vad är kreativitet? Vissa hävdar att man är kreativ genom att komma på nya idéer. Men finns det ens något som kan kvalificeras som en ny idé? Enligt Fredrik är en idé två tidigare idéer ihopsatta på ett nytt sätt. Det finns alltså inga nya idéer, det handlar bara om hur man sätter samman tidigare idéer.

Fredrik Häréns idéformula= p(k+i)

Alltså, en idé består av att en person sätter ihop sin kunskap och information på ett nytt sätt. Inga idéer är nya. Det är bara sammansättningen som är ny. Alla kan vara kreativa.

Enligt Fredrik så står vi inför en fullständig idéexplotion. Se föreläsningen så förstår ni mer vad han menar. Det är väldigt spännande!

Allt gott!

/ Mikael Rinstad

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Kreativitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s