Kommunikation har faktiskt förändrat världen

Att kommunikation kan förändra världen är en fras som inte sällan hörs sägas av kommunikationsfrälsta i olika sammanhang. Det är en sliten ”sanning” som kan tas till såväl i strategiska syften som i rent intellektuella sammanhang.  En svulstig och intetsägande klyscha skulle den kritiske kunna hävda. Men det går inte att förneka de konkreta fall när just informationsförmedling och kommunikations mellan en eller flera personer spelat avgörande roller vid dramatiska och omvälvande händelser.

Ett av de mest klassiska exemplen hade vi på Gullers Grupp tillfälle att fördjupa oss i när vi under helgen gjorde en studieresa till Berlin i Tyskland.

Presskonferensen som Günter Schabowski – talesperson för det östtyska kommunistpartiet – höll den 9 november 1989 har nämligen gått till historien som en utlösande faktor för Berlinmurens fall och sedermera också slutet för hela DDR..

Schabowski hade kort tid före själva presskonferensen fått tilldelat sig en lapp som redogjorde för beslutet som tagits att tillåta östtyskar att passera över gränsen  in i Västtyskland. Utan att känna till något ytterligare bakgrund eller vad som skulle ske härnäst, läste Schaowski helt enkelt upp lappens kärnfulla budskap, vid slutet av presskonferensen. Genast fick han frågan när de nya reglerna skulle träda i kraft och efter några sekunders funderande gav han svaret som kom att ge eko in i världshistorien:

-Såvitt jag vet, med omedelbar verkan utan fördröjning.

När han sedan svarade jakande på frågan om det också gällde vid övergångarna i Berlin, slog Günter Schabowski in en av de viktigaste spikarna i kistan för Berlunmuren. Hans förkunnande om de upplättade gränsreglerna spred sig som en löpeld och presskonferensen kom att toppa tidningar och tv-nyheter i både Väst- och Östtyskland. På natten sökte sig en enorm folksamling ut på gatorna i Östberlin med krav på att få släppas över till Västberlin.

Resten, är som man säger, historia….

/Alexander Orlinge

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Från utlandet, Video. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s