Om att förtjäna ett förtroende

Medieträning handlar inte om att lära sig att undvika att svara på frågor, utan om att lära sig förstå medielogiken och agera utifrån den. Den som lär sig det har mycket att vinna, för som kanal har medierna fortfarande hög trovärdighet.

Framförallt gäller det public service. Ett exempel på det är Medieakademins och Sifos undersökning som presenterades förra veckan. Där hamnar Sveriges Radio och Sveriges Television högst upp på listan över vilka institutioner som svenskarna har mest för troende för.

Sämre går det för svensk sjukvård som för första gången rasar i placering. Hur gick det till? Svenska patienter brukar vara rätt nöjda med vården – när de väl får vård, vill säga.

Ju mer personlig erfarenhet man har av sjukvården desto större är förtroendet för den, visade en Novus-undersökning för några veckor sedan. Andra undersökningar, som SOM-undersökningen vid Göteborgs universitet, visar att svenskarna har högst förtroende för sjukvården och den högre utbildningen i landet. Sveriges Kommuners och Landstings och Socialstyrelsens Öppna jämförelser är ett annat exempel.

Svenskarna har helt enkelt högt förtroende för svensk sjukvård. Eller hade åtminstone, tills Medieakademins och Sifos undersökning. För den sammanföll med en serie reportage i SVT om sjukvården.

Och SVT:s bild av den svenska sjukvården var inte nådig. Under vinjetten #Dinröst larmade undersköterskor om patienter som far illa på grund av personalbristen, infektionskänsliga patienter vittnade om hur de tvingas dela rum med andra patienter, men det  som kanske framförallt väckte känslor var cancersjuka Lina Baldenäs berättelse om hur hon fått kämpa för att få en operationstid.

Mot sådana berättelser står sig statistiken slätt.

– Nedgången kan förklaras med att SVT hade en stor kritisk granskning av sjukvården under fem veckor som sammanföll med mätperioden i februari, bekräftar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap för SVT.

Att SVT:s granskning vilar på röster från några få utvalda patienters och personalrepresentanter har mindre betydelse. Likaså att Medieakademins granskning bygger på webbintervjuer med 1200 personer som kanske inte är representativa för dem som har mest kontakt med sjukvården, de äldsta och mest sjuka.

Resultatet är att sjukvården tappar i förtroende samtidigt som det tycks gynna SVT.

Inte så konstigt kanske, radio och tv minskar avståndet till omvärlden. Och det vi själva kan se och höra måste väl ändå vara sant?

Tillbaka till medieträningen är mitt råd som före detta journalist att vara en kritisk mediekonsument. Och att komma ihåg att de allra flesta avslöjanden förr eller senare ersätts av andra nyheter.

/Christina Lucas

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, Demokrati, Myndigheter, Värderingar, Vård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s