Tack Facebook för det sociala kapitalets renässans

I tio år har vi gjort tummen upp och att trycka ”LIKE” har blivit en del av vår vardag. Facebook har blivit den stora symbolen för vår digitala tidsålder och begreppet community har fått en ny betydelse.

På senare år har dock många tappa intresset för Facebook. Vi har lessnat. Facebook är inte vad det en gång var. För mycket reklam, för många ytliga relationer och för stor personlig exponering. Istället söker vi oss till nya och ofta mer renodlade forum. Kanske för att vi vill börja om på ny kula. Kanske för att vi söker mer kvalité i relationen med andra.

Jag är personligen mer analog än digital men tycker utvecklingen är intressant. Å ena sidan har jag, som kommunikationskonsult, många kunder med Facebook top-of mind när det gäller digital närvaro. Å andra sidan, med min bakgrund som kulturgeograf, vill jag försöka se vad detta har för betydelse för människor – de val vi gör och beteenden det leder till.

Tankarna för mig tillbaka till skolbänken, till diskussioner om Robert Putnams sociala kapital där starka och nära relationer mellan människor driver samhällsutvecklingen. Motsatsen är det som många beskriver som kreativt kapital, dvs. att många svaga (ytliga) relationer, inte starka, är det som skapar utveckling.

Jag tror att båda stämmer som förklaring till utveckling men då som växelverkan mellan just svaga band och starka. Men de bör därför sättas i ett samhälleligt och tidsmässigt sammanhang. Guldklockans tid är över, vi byter jobb, har flyktiga relationer med vår omvärld och är otroligt utåtriktade tillskillnad från tidigare då nära relationer i familjen, till arbete, till föreningar etc. prioriterades.

Vi har gått från kollektiva sammanhang till individuella.  Från fysiska möten i studiecirklar till digitala. Med andra ord är Facebook ett barn av sin tid.

 Men nu vänder det igen och mycket tack vare Facebook. Vi har lärt oss att ansluta oss till och att engagera i olika sammanhang tillsammans med andra, något som vi nu mer och mer testar IRL. Vi värderar ett starkare socialt kapital genom engagemang i färre men mer kvalitativa sammanhang. Vi söker fördjupningar och vill delta på riktigt. Jag vill hävda att vi har Facebook att tacka för mycket av detta. Framförallt för de generationer där folkrörelser, föreningsliv och ideellt engagemang endast var något ens föräldrar i nostalgi pratade om.

Om detta stämmer,  vad har vi då att vänta? Jo, livet vid sidan av datorn kommer att öka. Vi kommer självklart att vara uppkopplade, tagga och checka in, men vi kommer värdera starkare relationer i större omfattning, såväl på nätet som i det analoga. Digitala sammanhang är inte i lika hög grad den givna platsen, utan verktyget för social närvaro IRL.

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Bloggen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s