Rapport om E-demokrati i sydsverige

E-demokrati

E-demokrati på tillbakagång?

Idag släppte Fredrik Grubb på Grubb Consulting sin rapport ”E-demokrati i 52 kommuner en granskning av läget december 2010”. Mycket intressant läsning, undersökningen fokuserar främst på verktyg och inte på attityd eller faktiskt aktivitet.

Kommunernas hemsidor har testats utifrån ett medborgarperspektiv; vad möter en besökare som skulle vilja få information om, kommunicera med eller påverka den lokala politiken? Utifrån detta har de getts en poäng mellan 1-10 beroende på vilka funktioner (ex. debattforum, medborgarförslag, formulär för att kunna kommentera pågående ärenden, webbaserade referensgrupper/paneler) som finns på hemsidan. Medelpoängen är 3,1. Utifrån detta dras slutsatsen att e-demokratin är på tillbakagång.

Jag gillar Fredrik Grubbs ambition att på ett tydligt sammanställa hur kommunerna arbetar med sina hemsidor, och han visar på vissa brister ur ett mer tekniskt perspektiv. Men för min del hade det varit intresserad av att lägga till en dimension gällande politikers och tjänstemäns attityd till medborgarpåverkan på internet. Har detta förändrats under de senaste åren? Vad anser de vara påverkan? Dessutom är det så att mycket av aktiviteten kring dessa frågor sker utanför hemsidor på främst

Facebook och Twitter. Till exempel använder 60% av Sveriges kommuner och landsting sociala medier. Och här tror jag inte att man kan prata om en tillbakagång för e-demokratin.

Jag har själv en ambition att försöka ranka kommuners närvaro på Facebook och kanske även Twitter, men kämpar lite med kriterierna. Mer om det under våren!
Annonser

Om Jacob Lapidus

Informationsrådgivare på Gullers Grupp, finns även på http://twitter.com/jacoblapidus
Det här inlägget postades i e-demokrati, Kommunpolitik, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s