60% av kommuner, landsting och regioner använder sociala medier

Det visar en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterade idag.

Användandet fördelar sig ungefär som för privata organisationer och privatpersoner: Facebook är nummer ett, vilket förmodligen kan förklaras av att de flesta tillfrågade i undersökningen vill använda sociala medier för att ”skapa dialog med medborgarna och skapa ytterligare en kanal för att presentera nyheter”, vilket man också uppfattade att Facebook gav bäst möjligheter för.

Youtube och Twitter kommer som nummer två och tre i användande. Intressant att notera är att landstingen använder Twitter i mycket högre utsträckning än kommuner, och lika mycket som man använder Facebook. Kanske förklaras det av landstingets koppling till vården och sjukvårdens något mer avvaktande inställning till proaktiva aktiviteter i sociala medier? Senaste exemplet på detta är den här krönikan av tidningen Läkemedelvärldens chefredaktör, med den något uppseendeväckande rubriken ”Håll er borta från sociala medier”.

De här 40% som ännu inte är aktiva i sociala medier? Ja, de allra flesta säger att man planerar att börja men inte har kommit igång, bland annat på grund av resursbrister och oklart juridiskt läge. Ett tips på hur man kommer igång ges av de kommuner och landsting som kommit längre: börja våga, och ta sedan fram riktlinjer och strategi för arbetet i sociala medier.

Vilket råkar vara precis vad jag och min kollega Jacob Lapidus ska ägna oss åt på torsdag tillsammans med ett landsting i Mälardalen.

Annonser
Det här inlägget postades i Bloggen, Juridik, Kommunpolitik, Landstingen, Myndigheter, Offentlig kommunikation, Sociala medier och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 60% av kommuner, landsting och regioner använder sociala medier

  1. Ping: Rapport om E-demokrati i sydsverige | Varumärken i offentlig tjänst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s