Röj upp i varumärkesdjungeln!

Vi vet alla att det krävs tydlighet och enkelhet för att få genomslag med kommunikation. Detta gäller särskilt varumärken där repetition ofta är vägen till framgång. Detta synsätt har länge varit förhärskande inom näringslivet och har nu också börjat sprida sig till de offentliga varumärkena. Det finns inte en varumärkeschef i det privata näringslivet som inte vaktar sitt varumärke som en hök! – Ingen sammanblandning och inga diffusa placeringar brukar vara honnörsord.

Det är därför med viss förundran jag betraktat viljan av att ”branda” enskilda projekt som finns i det offentliga och särskilt när det kommer till EU-projekt. Så fort ett EU-projekt ska startas börjar man med att ge det ett eget namn, gärna en akronym som står för något obegripligt, sen ska det ha en egen logga och efter det en rad trycksaker som pennor, muggar, broschyrer etc.

På ett regionförbunds hemsida räknar jag snabbt till minst 11 utvecklingsprojekt som alla har sin egen logga och ett eget namn. Dessa ska då alla lägga resurser på att marknadsföra sig och etablera sig innan projekttiden löper ut. I mina ögon skulle denna ansträngning istället kunna ligga på att etablera varumärket för det regionförbund där man hör hemma. – Hur ska den enskilde medborgaren förstå vad regionförbundet gör för nytta när hon möts av KRUPP, Lika Jämt, VästFram och dylikt istället för regionförbundet?

Ännu märkligare blir detta då man betänker att det utmärkande för just projekt är att de är tidsbestämda. Det enda vi vet säkert, till skillnad från vilket resultat projektet kommer att ge, är att projektet kommer att avslutas. Varför då i all sin dag lägga energi på att etablera ett varumärke?

För att problematisera lite kan jag erkänna att samarbetsprojekt ibland behöver ett arbetsnamn eller en annan hemvist än en enskild organisation. Men det går faktiskt ofta utmärkt att använda de samarbetande organisationernas varumärken istället för att etablera ett nytt varumärke för projektet. Och berätta vad man gör istället för att föra ut en konstig akronym.

En försvarare av projektbrandingen skulle kunna säga att detta är ett genomtänkt utslag av en house of brands-strategi. Det vill säga en strategi som främst används inom konsumentmarknadsföring där olika varumärken är riktade mot olika marklnadssegment. Men jag skulle våga påstå att det inte finns en varumärkeschef som skulle acceptera att lägga en massa resurser på tidsbegränsade varumärken om det inte fanns en omedelbar och väldigt stor avkastning i detta.

Så, rensa i varumärkesdjungeln och överväg noga innan ni sjösätter ett nytt varumärke. Det är konkurrens om uppmärksamheten och i det behövs en samlad marknadsföring även i offentlig verksamhet!

Akronym-möte

Annonser
Det här inlägget postades i Det offentliga och näringslivet, Ekonomi, Offentlig kommunikation, Varumärkesarbete, Varumärkets roll. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s