Heja Valmyndigheten!

Också bra på tempoväxlingEn dressyrhäst måste på kommando kunna gå från långsam skritt till snabbare trav eller galopp. Helst ska detta dessutom ske utan någon direkt synbar ansträngning, utan att ryttaren behöver markera. Tempoväxling kallas det tydligen.

De senaste dagarna, sedan vallokalerna öppnade i söndags kl 8, har Valmyndigheten visat prov på en tempoväxling av yppersta dressyrklass.

Valmyndigheten får antas leva en ganska stillsam tillvaro de år som vi inte har riksdagsval i Sverige. (Vi har val till EU-parlamentet också, men med ett betydligt lägre valdeltagande där borde det vara en smidigare historia). Men så plötsligt närmar den sig, valdagen då nästan 7 miljoner svenskar ska lägga sin röst på lådan. Och därefter: valnatten, då alla dessa röster ska räknas (minus ett antal poströster som räknas de kommande dagarna). Det här är ju förstås en procedur som Valmyndigheten kan tänkas ha lärt sig vid det här laget. Vi har trots allt haft allmän rösträtt för män och kvinnor sedan 1921. Att valet verkar har genomförts i god ordning även i år borde kanske därför inte vara mycket att förvånas över.

Men jag tycker ändå Valmyndigheten är värd en eloge, just i år. För vilket val det blev. Ett högre valdeltagande än 2006, en extremt jämn fördelning mellan rösterna, ett nytt riksdagsparti och rekordmånga poströster skapade ett medietryck på Valmyndigheten som inte ens denna vana tempoväxlare kan ha varit med om. När det sedan visade sig att mandatfördelningen stod och vägde med bara några ynka 10-tal eller 100-tal röster blev det knappast lättare. Men Valmyndigheten klarade trycket galant. Hela tiden tillgängliga i media och alltid med, såvitt man kan bedöma, korrekta svar. Dessutom verkar Sveriges just nu hårdast belastade webbplats, Val.se, ha klarat sig igenom veckan utan att krascha.

För några timmar sedan kom beskedet om hur mandaten slutligen fördelade sig. Därmed kan kanske Valmyndigheten få dra sig tillbaka igen och pusta ut. Ett tempo som den här veckan är det inte många av oss som skulle klara av att växla upp i. En dressyrhäst, kanske. Möjligen.

Bra jobbat! Tally-ho!

Om någon undrar: nej, jag jobbar inte med Valmyndigheten. Tycker de har gjort ett bra jobb ändå.

Annonser
Det här inlägget postades i Bloggen, Myndigheter, Offentlig kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s